Vitesse verliest van PSV en Kevin Blom: 1-2

Vitesse heeft in een goed gevuld Gelredome (ca. 23.000) toeschouwers met 2-1 verloren van PSV en moest daardoor toezien dat de Eindhovenaren tot op twee punten naderden in de strijd om de tweede plaats. De gasten werden nadrukkelijk geholpen door scheidsrechter Kevin Blom en een van zijn assistenten, die bij de 1-2 een dubieuze rol speelden.

26fd1f6c-284a-4f42-85b7-94a7f0d3c2cb_LabyadVI640_200
Vitesse kwam vroeg in het duel op achterstand door een enorme blunder van Piet Velthuizen die over de bal heen maaide, waarna Jurgen Locadia PSV op een voorsprong zette. De thuisploeg had het moeilijk, leed veel balverlies, maar de schade bleef beperkt. Na circa twintig minuten krulde Zakaria Labyad bal in de bovenhoek: 1-1. Gelredome ontplofte, Labyad werd continu uitgefloten door het uitvak.
Na een half uur kwam PSV in het strafschopgebied in balbezit en Jetro Willems liet zich makkelijk vallen. Kevin Blom gaf een corner, maar tien seconden later wees hij naar de stip. Op aangeven van zijn grensrechter of de vierde official? We weten het niet. Piet Velthuizen keerde de slecht ingeschoten bal van Memphis Depay, maar in de rebound bracht Ji-Sung Park de bal voor, waarna diezelfde Depay alsnog de 1-2 inkopte. Het rook naar buitenspel.

Vitesse pakte de draad echter op, het publiek werd knettergek van Kevin Blom, die een topscheidsrechter acteert. Strooien met gele kaarten (negen in totaal), laat fluiten, warrige beslissingen, weinig blessuretijd bijtrekken, de man kan er niet veel van. Zowel in de rust als na afloop moest hij de kleedkamer opzoeken met een striemend fluitconcert.

De laatste fase van de eerste helft en eigenlijk ook de hele tweede helft was Vitesse de bovenliggende partij. De ploeg bleef voetballen, creëerde wel weinig kansen. PSV moest zich toeleggen op de counter, maar maakte er niet veel van. Armoedig is een betere benaming. De grootste kans van Vitesse was voor Valeri Qazaishvilli, zijn inzet ging echter voorlangs. In de slotminuut kreeg de wederom matig ingevallen Lucas Piazon nog een kans, maar het mocht niet zo zijn.

Zakaria Labyad werd gekozen tot man of the match en ondanks de nederlaag was het een boeiende voetbalavond.