24ste Jaargang Nummer 7 – 14 maart 1989
Kernploegdebuut meer dan geslaagd voor Thomas Bos
Zesde plaats op EK hoogtepunt
“Ik ben de derde schaatser van Nederland.” Woorden uit de mond van de 20-jarige Thomas Bos vlak na zijn opzienbarende prestatie op het EK Allround in Gothenburg, waar hij debuteerde met een zesde plaats in het eindklassement. Zijn ietwat tegenvallende resultaten op het NK allround zorgden ervoor dat hij het WK in Oslo moest missen, waardoor Bart Veldkamp razendsnel de plaats van derde Nederlander inpikte van Bos. Niettemin kijkt de Hagenaar met een tevreden gevoel terug op zijn eerste seizoen in de kernploeg.
“Op het moment dat ik zei dat ik derde schaatser van Nederland was, was daar ook geen woord aan gelogen,” verweert Thomas Bos zich. “Visser was kampioen, Kemkers nummer twee en Portijk negen. Dan ben ik toch de derde met mijn zesde plaats. Zo’n uitspraak is uiteindelijk toch niet meer dan een momentopname. Dat Bart en Anne-Jan mij op het NK Allround voor bleven, pleit alleen maar voor hen.”
Waar ligt volgens Bos de oorzaak voor zijn 5e plaats op het NK? Bos: “Een combinatie van factoren. Allereerst wist ik van tevoren dat het ontzettend moeilijk zou worden, omdat er voor Oslo maar drie startbewijzen waren. De eerste twee waren normaliter al vergeven aan Visser en Kemkers en dat betekent dat Bart, Anne-Jan en ik moesten knokken voor de overgebleven plaats. Daarbij komt dat de verschillen tussen ons zo minimaal zijn, dat de kleinste dingen al de doorslag kunnen geven. Waarschijnlijk ben ik door de positieve resultaten van Bart in Davos en de onzekerheid over het feit of ik wel goed genoeg zou presteren, toch met minder zelfvertrouwen aan het NK Allround in Den Haag begonnen. De 5e stek was het gevolg.”
Reserve
Terug naar het begin van het seizoen. Het gezicht van de Nederlandse kernploeg is compleet veranderd. Leo Visser heeft gekozen voor een andere voorbereiding. Hein Vergeer is gestopt en Henry Kraayenbos is eveneens van het toneel verdwenen. Onder aanvoering van Gerard Kemkers telt de kernploeg vele nieuwe gezichten. Een van hen is Thomas Bos, 20 jaar oud, geboren en getogen naast De Uithof in Den Haag. Bos: “Op grond van mijn prestaties in het vorige seizoen ben ik gevraagd voor de kernploeg. Door de goede resultaten op de afstandskampioenschappen mocht ik als reserve mee naar het EK. Bij het NK Allround werd ik vervolgens zesde, waardoor ik ook als reserve mee mocht naar het WK in Alma Ata. Door de vele afvallers lag het ook voor de hand dat ik voor de kernploeg zou worden gevraagd.”
Het juniorenverleden van Thomas Bos zal daarbij ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Zijn palmares toont onder andere een Nederlands kampioenschap bij de junioren C in 1985, een titel bij de junioren B in 1987 en een vierde plaats bij het WK junioren in hetzelfde jaar. Vorig jaar werd hij bij de junioren A derde achter Anne-Jan Portijk en Ben van der Burg.
Kernploeg
Heeft Bos moeite gehad met de overgang van de jeugd naar de senioren? “Niet echt,” antwoordt hij, “hoewel er wel grote verschillen zijn. Bij jeugdcoach Pfrommer was ik gewend om veel langer te trainen. Twee trainingen van drie uur op een dag waren heel normaal. Dit jaar hebben we vaak drie keer per dag getraind. Korter, zo’n anderhalf uur per training en ook intensiever. Die veranderde trainingsopzet is me goed bevallen. Vooral de rustperiodes tussen de verschillende trainingen door.”
Is er van buitenaf veel druk op hem uitgeoefend nu hij in de kernploeg zit en veel meer in de schijnwerpers staat? Bos: “Nee, daar heb ik weinig van gemerkt. Je moet niet vergeten dat ik in de zomer bij het grote publiek nog volledig onbekend was. Pas na mijn zesde plaats op het EK heb ik wat meer aandacht gekregen van de diverse media. Ik heb in ieder geval niet de indruk dat er van mij nu wonderen worden verwacht.”
Met welk doel is Thomas Bos dit jaar aan zijn seizoen in de kernploeg begonnen? “Via de afstandskampioenschappen proberen het EK te halen. Het gaat te ver om te stellen dat we gepiekt hebben in die periode, maar plaatsing voor het EK heeft toch wel primair gestaan. De kans om dat doel te bereiken was immers levensgroot: er mochten vier man naar Gothenburg. Het was dan ook niet bepaald een verrassing dat ik op dat toernooi mocht debuteren”
Zijn kwalificatie mocht dan geen verrassing meer heten, zijn prestatie op het EK was dat des te meer. Een zesde plaats is toch iets om trots op te zijn. Bos is van mening dat er zelfs nog meer in had gezeten als de weersomstandigheden voor iedereen hetzelfde waren geweest! “Eminger en Sighel hebben mij daardoor kunnen passeren in het algemeen klassement. Niettemin was ik dik tevreden. Van tevoren had ik mij ten doel gesteld in ieder geval de laatste zestien te halen en misschien een plaats in de top 10. Een zesde plaats had ik nooit verwacht. Een matige 1500 meter heeft me van de vierde plaats afgehouden. Desondanks, van een dergelijk debuut kun je eigenlijk alleen maar dromen. Het EK vormt voor mij dan ook het absolute hoogtepunt van dit seizoen.”
Rest van het seizoen
De teleurstelling over het missen van het WK was bij Bos snel verdwenen. Hoe kijkt hij terug op de rest van het seizoen, afgezien van het EK? “Mijn voorseizoen zag er al ook perfect uit,” vertelt Bos. “Bij de World Cup-wedstrijden heb ik een paar keer prima gepresteerd. Bij het drie-banen-toernooi in Inzell was ik zelfs de beste Nederlander op de 5 kilometer met een tijd van 6.59. De enige tegenvallers zijn eigenlijk de verbeteringen van mijn persoonlijke records. Dat komt mede doordat Heerenveen dit jaar niet zo snel is als andere jaren.” Toch wist Bos op de afstandskampioenschappen zijn persoonlijk record op zowel de 1500 meter (1.58.15) als op de 10.000 meter (14.20.93) scherper te stellen. Op de laatste afstand wist hij bovendien een zilveren plak te veroveren.
Het eerste seizoen in de kernploeg zit er bijna op. Wat is zijn algemene indruk? Is het leven in een kernploeg hem goed of slecht bevallen? Bos: “Het is een machtige ervaring voor me geweest. Er heerst een gezellige sfeer binnen de groep. We hebben echt enorm veel lol. Het is best jammer dat Leo Visser een eigen voorbereiding heeft gekozen, anders was het perfect geweest. Ik denk dat ik van hem een hoop had kunnen leren. Nu komt de ervaring alleen van Gerard en twee weten toch meer dan één. Dat neemt niet weg dat ik ook van Gerard een hoop heb opgestoken. Hij is min of meer de leider van de ploeg, ondanks zijn 21 jaar.”
“Als ik puur voor mezelf spreek over het afgelopen seizoen, voel ik gewoon dat het stukken beter gaat. Niet alleen omdat mijn lichaam volwassen is geworden, maar ook door de intensivering van de trainingsarbeid. Wat dat betreft ben ik trouwens blij dat ik alle medewerking heb gekregen van school en het bedrijf waar ik stage 1oop.” Bos doet dit jaar eindexamen aan de MTS, richting motorvoertuigentechniek “Mijn schooljaar is gewoon verplaatst naar de periode mei Urn oktober. Daardoor kan ik de hele dag bezig zijn met schaatsen. Dat is nodig ook om op dit niveau te kunnen presteren.”
Carrière
Wat wil hij eigenlijk bereiken in zijn schaatscarrière? “Ach, dat is moeilijk om zo één-twee-drie te zeggen. Iedere jonge schaatser droomt ervan eens zo goed te zijn als Ard Schenk of Eric Heiden, in mijn ogen de twee grootste toppers uit de schaatshistorie Een echt duidelijk doel heb ik nog niet voor ogen, maar zoals ik het nu bekijk moet ik over drie jaar aardig dicht in de buurt van een wereldtitel kunnen komen.”
“Een echte specialiteit heb ik niet, maar de 5 en 10 kilometer genieten duidelijk de voorkeur Ik denk dat een redelijke 500 en 1500 meter voldoende moeten zijn voor een wereldtitel. Op die twee laatste afstanden zal ik me moeten verbeteren wil ik ooit de beste worden.
Met het afscheid van Leo Visser komt er nationaal gezien iets meer ruimte aan de top van het schaatsfront. Betekent dat nu ook dat Thomas Bos zijn doelstellingen voor volgend seizoen een stuk scherper gaat stellen? Bos: “In eerste instantie is het streven toch weer gericht op plaatsing voor zowel EK als WK,” meldt hij afwachtend. “Visser mag dan wel stoppen, maar dat wil nog niet zeggen dat het voor mij makkelijker wordt Gerard staat voorlopig nog wel op eenzame hoogte en de concurrentie met Anne-Jan en Bart is moordend Daarbij mag je ook Ben·van der Burg en Jacques Orie nog steeds niet vergeten. Ik heb er overigens wel alle vertrouwen in.” Of Bos eventueel plaats zal nemen in een alternatieve ploeg is voor hem een groot vraagteken. “Ik zeg niet bij voorbaat nee, maar zeker ook geen ja. Je moet je wel goed realiseren wat je opgeeft. In de kernploeg van de KNSB wordt echt alles voor je geregeld en dat is mij heel wat waard.”
Be the first to comment on "Thomas Bos"