Vitesse houdt AZ op verdienstelijk gelijkspel: 2-2

Voor een, met ca. 22.000 toeschouwers, volgepakt en sfeervol Gelredome heeft Vitesse zondagmiddag koploper AZ op een gelijkspel kunnen houden: 2-2. Er had wellicht meer ingezeten. De thuisclub speelde immers ruim een half uur tegen 10 man, maar kon die overtalsituatie niet omzetten in grote kansen, laat staan doelpunten.

Vitesse en AZ probeerden vanaf het eerste fluitsignaal te voetballen. De ploeg van John van de Brom deed er daarbij verstandig aan om een hoog tempo te hanteren, in de wetenschap dat de Alkmaarders vrijwel elke keer na een midweeks duel punten hadden laten liggen. Vitesse creeerde wenig kansen. Piet Velthuizen lag 1 keer nadrukkelijk in de weg bij een poging van de superaanvallend ingestelde linksback Simon Poulsen.

Na ruim een half uur trok diezelfde Poulsen de bal scherp voor, de Amerikaan Jozy Altidore tikte de 0-1 binnen. Nog geen 5 minuten later kopte Guram Kashia de bal uit een hoge voorzet van Frank van der Struijk achter doelman Esteban: 1-1. Dat was tevens de ruststand. De gevaarlijkste man aan Vitesse-zijde was Renato Ibarra, die vrijwel alleen door overtredingen (al dan niet bestraft met geel) kon worden afgestopt.

De tweede helft was koud begonnen of diezelfde Ibarra slingerde de bal hoog voor de goal, waar Marco van Ginkel boven alles en iedereen uit torende en Vitesse op voorsprong kopte: 2-1. Het publiek ging er goed voor zitten, in de veronderstelling dat bij AZ de vermoeidheid zou gaan toeslaan.

In de 60e minuut stond het echter plotseling 2-2. Maarten Martens kon in het strafschopgebied schijnbaar schier eindeloos zijn gang gaan. Hij bracht de bal bij Simon Poulsen, die half mistrapte, maar omdat onderweg Frank van der Struijk de bal aanraakte, was Piet Velthuizen kansloos: 2-2.

Niet veel later kreeg Brett Holman bij de bezoekers zijn tweede gele kaart. Zoals gezegd kon Vitesse niet profiteren, Bony kwam niet 1 keer in kansrijke positie voor de goal van Esteban. De beste kansen waren eigenlijk nog voor AZ. In de 80e minuut pakte Velthuizen in tweede instantie een knal van Rasmus Elm, in de slotfase moest hij handelend optreden bij een schot van invaller Charliston Benschop.

Al met al een terechte uitslag, Vitesse blijft zevende, AZ verloor de koppositie aan Ajax. Daarnaast werden nog wat dingen duidelijk: