Koninklijke BDU behaalt over 2009 bescheiden winst

De Koninklijke BDU heeft over 2009 een kleine winst behaald. Dit is een gevolg van het feit dat tegenover een aanzienlijke daling van de omzet een reorganisatie en andere kostenbesparende maatregelen stonden. Per saldo kwamen we uit een winst van € 185.427,–. Dat bedrag leidt tot een statutair tantième van 0,12% van het jaarloon 2009.

Zoals bekend werd de Koninklijke BDU in 2009 zwaar getroffen door de economische crisis. In al onze bedrijven daalde de omzet. Bedroeg de netto geconsolideerde omzet (dat is de omzet van alle werkmaatschappijen van de BDU tezamen) in 2008 nog iets meer dan € 49 miljoen, in 2009 daalde deze tot € 42,7 miljoen. Een omzetverlies dus van € 6,3 miljoen.

Toen zich in de eerste maanden van vorig jaar al een terugloop van de omzet van deze omvang aftekende, besloot het directieteam tot de zogeheten ICE-maatregelen (ICE = In Case of Emergency). Die omvatten onder meer een zeer terughoudend beleid ten aanzien van tijdelijke dienstverbanden en de invulling van ontstane vacatures. Verder werd een aantal begrote uitgaven niet gedaan en werd het opnemen van vakantiedagen gestimuleerd.

Aansluitend werd het strategisch beleid herijkt en besloot het directieteam tot een reorganisatie. Daarbij verloren nog eens 29 collega’s hun baan bij de Koninklijke BDU.

Al die maatregelen zijn niet voor niets geweest. Zij hebben er aan bijgedragen dat het omzetverlies van miljoenen niet heeft geleid tot een negatief jaarresultaat. Aan de omzet van 2008 hielden we indertijd een netto winst van € 1,6 miljoen over.

Ook van de bescheiden winst van 2009 zal weer 20% worden gereserveerd voor uitkering van tantième aan de medewerkers, zoals in de statuten van de Koninklijke BDU staat. Uitgedrukt in een percentage van het jaarloon 2009 gaat het om 0,12%.

Algemeen directeur Cees Rebel zegt tevreden te zijn met het jaarresultaat; “ons streven is steeds geweest om niet in de rode cijfers te komen. Dat is gelukt. Daarmee hebben we met z’n allen een prestatie van formaat geleverd in dat bijzonder moeilijke jaar 2009.”

(Bericht geplaatst op blog.bdu.nl)

Be the first to comment on "Koninklijke BDU behaalt over 2009 bescheiden winst"

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.