Amatweet: live-tussenstanden van het Arnhemse amateurvoetbal

Frank Daamen en Jiry Funke, twee studenten van de Universiteit van Tilburg en Fontys Hogeschool, hebben vandaag de site www.amatweet.nl gelanceerd. Een service, waarvan ik jaren heb gedroomd, waarmee zij realtime tussenstanden van alle wedstrijden van de standaardelftallen van de KNVB, van de topklasse tot en met de zesde klasse presenteren. De einduitslagen en actuele standen na afloop van die hele bult aan wedstrijden is al jaren beschikbaar via o.a. Datawiresport, maar live verslag doen vanaf al die duizenden velden is een ander verhaal.

Amatweet wil voor het actueel houden gebruik gaan maken van alle twitteraars die langs de lijn staan, in Nederland inmiddels meer dan 1 miljoen. Veel clubs hebben inmiddels zelf al een twitteraccount en doen van verschillende zaken verslag, varierend van de aankondiging van de feestavond tot een minuut-tot-minuut-verslag, zoals bv. frequent gebeurde bij de nacompetities van het voorbije seizoen. Deze berichten worden dan vooral gestuurd vanuit het officiele clubaccount, maar Amatweet wil nadrukkelijk niet alleen gebruik maken van deze officiele accounts, maar ook van de aanwezige fans.

Elke klasse heeft bij hen een unieke hashtag gekregen (van #amatweet 1 tot en met #amatweet213), die door twitteraars moet worden toegevoegd in het bericht, waarin dan melding wordt gemaakt van:

 • ~ de gele kaart in de 25e minuut voor speler X;
 • ~ de ruststand van een oersaaie wedstrijd;
 • ~ een onvervalste hattrick;
 • ~ het duel dat wordt gestaakt vanwege noodweer;
 • etc.

Op deze wijze kunnen thuisblijvers op de hoogte blijven van alles op en rond het veld. Clubmensen willen wedstrijden nog wel eens bekijken door een roze bril, dus een check op (vooral) de einduitslag zou nog wel een welkome aanvulling zijn.
Amatweet.nl biedt volgens mij een unieke service waarin op een geweldige manier het potentieel aan correspondenten langs de velden wordt geaggregeerd. Het laat zich raden dat er ook commerciele mogelijkheden liggen door de verzameling berichten van bv. Amatweet12 “te laten aanbieden” door sponsor X of Y. Een service die zou moeten worden omarmd door lokale en regionale uitgevers, die dat kunnen combineren met de objectieve wedstrijdverslagen.

Alle Arnhemse club hebben uiteraard ook een plek gekregen, een overzicht:

Zaterdag:

 • #amatweet111 = Oost2H: ESA
 • #amatweet112 = Oost3A: Elsweide
 • #amatweet116 = Oost4A: Sportclub Oranje, ESCA, AZ2000

Zondag:

 • #amatweet122 = Oost2I: FC Presikhaaf
 • #amatweet126 = Oost3C: VDZ
 • #amatweet127 = Oost3D: Arnhemse Boys, SML
 • #amatweet133 = Oost4F: Arnhemia, Eldenia, MASV
 • #amatweet141 = Oost5F: AZ2000, ESCA, Sportclub Oranje, De Paasberg
 • #amatweet148 = Oost6E: Eendracht Arnhem, Elsweide

Wanneer iedereen zijn bericht eveneens voorziet van #nuarnhem, dan verschijnen de berichten ook hier op arnhemdirect.nl…..…excuseer, arnhemdichtbij.nl.

(Dit bericht is geplaatst op ArnhemDichtbij.nl)

About the Author

Vincent Leenders
mediamiks.nl is van Vincent Leenders. Alles op deze weblog schrijf ik op persoonlijke titel. De onderwerpen varieren van meldingen over sport in de mix met nieuwe media tot zaken of ideeen die er business-wise toe doen. Ik heb in Nijmegen aan de KU Nederlandse taal- en letterkunde en Communicatiewetenschap (Reclame/Marketing, specialisatie sportsponsoring) gestudeerd, maar daarnaast vooral in Arnhem geleefd, een onvergetelijke tijd. Van 1988 tot 1990 ben ik dienst geweest bij Standex Periodieken in Veenendaal als traffic manager en met verloren gegane (sport-)journalistieke ambities bij De Gelderlander en SCHAATS. In dienst van Telenetwork/Teleworld Nederland (1991-1997) heb ik diverse functies bekleed en aan de wieg gestaan van voice response-diensten als horoscopen, weer- en sneeuwinformatie, puzzellijnen, diverse soorten spelletjes, sweepstakes, entertainment, interactieve teletext en de eerste direct response-televisie. Een uitstapje naar RTL Plus in Duitsland maakt onderdeel uit van deze jaren. Van 1997 tot 1998 was ik interim-manager bij Scoot resp. VNU Dagbladengroep. Vanaf oktober 1998 ben ik werkzaam geweest bij het bijkantoor van Media Groep West in Bemmel, waar ik met de (hernieuwde) lancering van voice reponse-diensten, interactieve teletext en de eerste premium sms-dienst in Nederland een deel van de basis heb gelegd voor de oprichting van Mobillion. Van januari 2000 tot en met februari 2008 had ik resp. Content Manager en Business Manager Marketing & Media op mijn visitekaartje staan. Ik beschouw me zelf inmiddels maar als een nieuwe media-veteraan. Sinds 1 maart 2008 ben ik Business Development Manager bij Skopamedia. Een 100%-dochter van de Koninklijke BDU met de uitdagende opdracht lokale nieuwsmedia naar de digitale wereld te begeleiden. In eerste instantie met “oude” titels, maar vooral met nieuwe diensten, concepten, media, produkten en platforms. Daarnaast ben ik als blogger vooral actief voor Arnhem-Direct en af en toe op Molblog. Vragen, opmerkingen of aanvullingen? vincent (at) mediamiks.nl.

Be the first to comment on "Amatweet: live-tussenstanden van het Arnhemse amateurvoetbal"

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.